Groen-Lier&Ko wil fietszone binnen de Lierse Vesten

22 September 2019

Groen-Lier&Ko wil fietszone binnen de Lierse Vesten

Maak van heel het gebied binnen de Lierse Vesten één grote fietszone: dat voorstel lanceren gemeenteraadsleden Geert Marrin en Tom Claes van Groen-Lier&Ko op deze Autoloze Zondag. De progressieve stadspartij wil dat Lier daarmee het voorbeeld volgt van Mechelen, Kortrijk en Aarschot.

“Een fietszone binnen de Vesten zal nog meer stadsgenoten overtuigen om zich te voet of met de fiets te verplaatsen in onze stad”, aldus Geert Marrin, raadslid voor Groen-Lier&Ko. “Met de keuze voor een grote fietszone zouden we als stad een heel sterk signaal geven: ‘in Lier trekken wij in de historische binnenstad ondubbelzinnig de kaart van fietsers en voetgangers’.
Een fietszone binnen de Vesten komt niet enkel de verkeersveiligheid, maar ook de luchtkwaliteit en dus de gezondheid van bewoners en bezoekers sterk ten goede.”
Complex is de invoering van een grote fietszone binnen de Vesten – nu reeds een zone 30 – niet. “In essentie volstaan ‘vijf minuten politieke moed’, sterk zichtbare signalisatie en een heldere sensibiliseringscampagne om in onze binnenstad een grote fietszone in te voeren”, aldus Tom Claes, raadslid voor Groen-Lier&Ko.
“In smalle straten rest automobilisten nu reeds geen andere keuze dan zich aan te passen aan de rijsnelheid van fietsers. In iets bredere straten steken automobilisten fietsers vaak voorbij zonder de wettelijk voorziene meter ruimte te respecteren. Rijgedrag dat vooral kinderen en senioren ontmoedigt om te kiezen voor de fiets en in een fietszone tot het verleden zou behoren.”
Marrin en Claes betreuren dat Lier – in tegenstelling tot 49 Vlaamse steden en gemeenten, waaronder alle Vlaamse centrumsteden – ook dit jaar niet deelnam aan Autoloze Zondag.
Beide raadsleden van Groen-Lier&Ko schotelen het Lierse stadsbestuur daarom een positieve uitdaging voor: neem de volgende maanden de tijd om de invoering van een grote fietszone binnen de Lierse Vesten grondig voor te bereiden, teken ook met onze stad in op de volgende editie van Autoloze Zondag in september 2020 en lanceer op die dag de fietszone in onze binnenstad.