Groen-Lier&Ko verbolgen over het dreigement van burgemeester

13 April 2023

“We roepen de burgemeester op actief in dialoog te treden met het opvangcentrum, de staatssecretaris en haar diensten.”

Groen-Lier&Ko reageert verbolgen op het dreigement van burgemeester Rik Verwaest over het opvangcentrum in Berlaar. “Dreigen met juridische stappen is gemakkelijk. Maar de schouders zetten onder constructieve en positieve oplossingen, waartoe Groen-Lier&Ko al maanden oproept, staat niet in het woordenboek van de burgemeester”, vertelt Katrien Vanhove, co-voorzitter en raadslid voor Groen-Lier&Ko, ook beroepsmatig actief in de opvang van asielzoekers.

“Het klopt dat een collectieve opvang voor asielzoekers op of in de buurt van je grondgebied uitdagingen met zich meebrengt. Maar het Lierse stadsbestuur koos ervoor om hiervan weg te kijken in plaats van deze uitdagingen van in het begin op een positieve manier aan te gaan”, gaat Vanhove verder.

Zo staan er tientallen jonge asielzoekers op de wachtlijst voor een plaats in het secundair onderwijs. Wanneer Groen-Lier&Ko opriep de capaciteit uit te breiden, bleef het stil. Wanneer Groen-Lier&Ko voorstelde om in eigen stad kleinschalige opvang, bijvoorbeeld voor gezinnen of kwetsbare jongeren te openen, volgde een weigering.

“We beleven een ongeziene opvangcrisis waarvan het einde nog niet nabij is. Er zijn zoveel voorbeelden van transparante en positieve samenwerkingen tussen opvangcentra en lokale besturen. Als medewerker van zo’n opvangcentrum zie ik daar elke dag de resultaten van op vlak van werk, onderwijs en vrije tijd. Het is bedroevend om te zien hoe het stadsbestuur, in plaats van een deel van de oplossing te zijn, ervoor kiest het probleem groter te maken. We roepen de burgemeester dan ook op actief in dialoog te treden met het opvangcentrum, de staatssecretaris en haar diensten”, besluit Katrien Vanhove.

Op de gemeenteraad van 24 april zal Groen-Lier&Ko opnieuw een reeks voorstellen lanceren die tot een betere samenwerking tussen de stad en de omliggende opvangcentra zal leiden.

 

Katrien Vanhove - Co-voorzitter en raadslid Groen-Lier&Ko

Dominic Van Oosterwyck - Lid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst