Brief aan de burgemeester over asielopvang in Berlaar

11 Juli 2022

Brief aan de burgemeester over asielopvang in Berlaar

Al bijna een jaar kampen we in België met een structureel plaatstekort in de asielopvang, elke dag moeten mensen, zelfs gezinnen met kinderen, noodgedwongen de nacht op straat doorbrengen.

Geachte burgemeester,
Beste Rik,

Jouw reactie op de komst van 750 asielzoekers in Berlaar deed ons pijn. Samen hebben we vele jaren op de teller in het werken met en voor asielzoekers, Dominic als voogd van talloze minderjarige asielzoekers, Katrien als directielid van een opvangcentrum. We doen dat met hart en ziel omdat mensen het recht hebben om omwille van onmenselijke toestanden het eigen land te ontvluchten. Je schreef dat je dat begrijpt, dat je zelf een oceaan zou overzwemmen om je kinderen een betere toekomst te geven. Zo zien wij het ook en het is precies dat wat ons motiveert vele uren te besteden aan een warm onthaal en voorbereiding op integratie in onze samenleving.

Al bijna een jaar kampen we in België met een structureel plaatstekort in de asielopvang, elke dag moeten mensen, zelfs gezinnen met kinderen, noodgedwongen de nacht op straat doorbrengen. Ten opzichte van 2021 is het aantal asielaanvragen in de EU verdubbeld. Vanuit Lier, noch vanuit Brussel, is deze toestroom te controleren. Dat er met man en macht gezocht wordt naar bijkomende opvangplaatsen is dan ook logisch. Onder deze crisisomstandigheden rekening houden met een billijke spreiding is jammer genoeg niet mogelijk. Mensen moeten een dak boven het hoofd hebben, eender waar.

We snappen dat het bericht over de komst van asielzoekers in Berlaar jou onzeker en angstig maakt. Het klopt dat veel van de asielzoekers die in Lint, Broechem en binnenkort ook in Berlaar verblijven, gebruik zullen maken van de dienstverlening en faciliteiten in Lier. Logisch, aangezien onze stad in de regio min of meer een centrumfunctie uitoefent. Dat dit een extra druk zet op al deze voorzieningen begrijpen we. Maar stap alsjeblieft niet mee in de angstzaaierij van mensen en groepen die asielzoekers helemaal niet graag zien komen. Je ondermijnt mee het al fragiele draagvlak, terwijl we er net alles aan moeten doen dit te vergroten.

 

We denken dat het stadsbestuur vandaag bijkomende inspanningen moet leveren op vlak van sociaal beleid. Jullie maakten er een prioriteit van om de kinderarmoede in Lier te halveren. Ondanks inspanningen daalde deze echter nog niet. Niet alleen vanwege asielzoekers maar ook een te verwachten stijging van de armoede onder onze stadsgenoten door verhoogde energie- en andere kosten, moet jullie ertoe aanzetten meer middelen voor sociaal beleid vrij te maken. “We doen al zoveel”, zeg je. Er gebeurt veel, maar laten we eerlijk zijn, het aantal LOI-plaatsen in Lier bleef de afgelopen jaren stabiel en op onze vraag om te werken aan meer opvangplaatsen in Lier, bv. voor minderjarigen of Oekraïners, volgde altijd een “nee”.

Bij de start van de oorlog in Oekraïne was de bereidheid onder de bevolking groot om mee te werken aan de opvang van de vluchtelingen. Het is jammer te merken dat er van jou een minder grote bereidheid is voor het helpen van vluchtelingen uit andere werelddelen. Nochtans hebben zij er even veel recht op. Hopelijk zie je ook de pluspunten van deze mensen. De meerderheid zijn gezonde, jonge mensen die niet liever willen dan werken. Werk is er genoeg, laten we er onze schouders onder zetten om hen zo snel mogelijk in te zetten. In ons zal je altijd een partner vinden om hier werk van te maken. Het zal niet gemakkelijk zijn en veel tijd, energie en middelen kosten, maar we zijn ervan overtuigd dat we hier samen beter uit kunnen komen.

 

Hartelijke groet,

Katrien Vanhove - Gemeenteraadslid
Dominic Van Oosterwyck - Lid van het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst