'En waar de stad bleef stille staan': strip Groen-Lier&Ko brengt Pallieter terug naar Lier

21 September 2018

'En waar de stad bleef stille staan': strip Groen-Lier&Ko brengt Pallieter terug naar Lier

Met een politiek-satirische strip verrast Groen-Lier&Ko opnieuw met een origineel campagnemiddel. Hoofdpersonage is Pallieter, de romanfiguur van Félix Timmermans die tot zijn ontzetting vaststelt dat er heel wat fout loopt in zijn geliefde Lier. Gelukkig is er beterschap in zicht, zo maken de lijsttrekkers en lijstduwers van Groen-Lier&Ko aan Pallieter duidelijk.

En waar de stad bleef stille staan’: zo luidt de titel van de politiek-satirische strip die het progressieve stadskartel Groen-Lier&Ko dit weekend op 16.000 exemplaren verspreidt in Lier en Koningshooikt. Na de honderden ‘Vergroen je stad’-bloembakjes die overal opduiken in Lier en Koningshooikt, gooit Groen-Lier&Ko dus opnieuw een erg opvallend campagnemiddel in de strijd.

Bezielers van de strip zijn tekenaar Mark Janssen en Jan Hermans, oud-schepen en gemeenteraadslid voor Groen-Lier&Ko. In een samenspel met de lijsttrekkers en lijstduwers van Groen-Lier&Ko – die allen een personage vormen in de politiek-satirische strip – en enkele andere goede vrienden werd maanden gewerkt aan het scenario.

En waar de stad bleef stille staan’ is de vierde politiek-satirische strip van tekenaar en co-scenarist Mark Janssen. Eerder voor Paul Hermans (1994) en Elly Vermeire (2000), maar ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 pakte de stadspartij Lier&Ko immers uit met een strip als campagnemiddel. “Mark heeft ook deze keer een stilistisch meesterwerkje afgeleverd”, aldus Jan Hermans.

De keuze voor Pallieter als hoofdpersonage bleek bovendien bijzonder inspirerend voor de scenarioschrijvers. “Met deze strip voegen we naast de nodige dosis inhoud ook een flinke scheut humor toe aan deze verkiezingscampagne. Als we daarmee een glimlach kunnen toveren op het gelaat van vele duizenden stadsgenoten – en wie weet zelfs op het gelaat van onze politieke tegenstrevers – dan is onze missie ruimschoots geslaagd.”

In de colofon van de strip wordt het Liers stadsbestuur 2012-2018 oprecht bedankt voor de onuitputtelijke inspiratie. Gelijkenis met bestaande personen en situaties is soms louter toevallig.