Stadsclub K. Lyra-Lierse verdient voetbalstadion op Lierse bodem

11 Juni 2018

Als het van Groen-Lier&Ko afhangt, krijgt de nieuwe stadsclub K. Lyra-Lierse alle kansen om een kleinschalig, maar uitbreidbaar voetbalstadion te bouwen op Liers grondgebied. Het progressieve stadskartel roept alle politieke partijen op om mee de schouders te zetten onder dit voorstel.

“Laat ons daar eerlijk over zijn: we zijn bijzonder gecharmeerd door het project K. Lyra-Lierse”, aldus Geert Marrin, voorzitter van Groen-Lier&Ko. “Het verhaal dat K. Lyra en het supportercollectief ‘Lierse voor Altijd’ de afgelopen weken samen schreven, doet dromen van een mooie toekomst.”
“Een mooie toekomst op sportief gebied, maar ook op maatschappelijk gebied. Weinig voetbalclubs in ons land durven vandaag zo ver hun nek uitsteken als het gaat om doorgedreven jeugdwerking, om supportersdemocratie en om samenwerking met Lierse verenigingen en sociale organisaties. "Een sportief en maatschappelijk ambitieus stadsproject als dit verdient alle steun van het Lierse stadsbestuur."
Op korte termijn steunt Groen-Lier&Ko de stadsclub K. Lyra-Lierse in haar vraag om de oefenvelden in Kessel te mogen huren van OCMW Lier. De stadsclub ontfermt zich nu ook over het lot van naar verluidt meer dan honderd extra jeugdige voetballers die na het faillissement Lierse SK sportief dakloos waren. Dit is een acuut logistiek probleem dat OCMW Lier op zeer korte termijn mee kan en moet helpen oplossen.
Op langere termijn wil Groen-Lier&Ko dat een nieuw verkozen stadsbestuur mee de schouders zet onder de bouw van een kleinschalig, maar uitbreidbaar voetbalstadion voor K. Lyra-Lierse op Liers grondgebied. Mits er werk gemaakt wordt van een tunnel voor voetgangers en fietsers onder het kruispunt van de Ring en de Aarschotsesteenweg, lijkt de Hoge Velden daartoe een vanzelfsprekende locatie. Voor het stadion zelf dient K. Lyra-Lierse private investeerders aan te trekken. Stad Lier kan de stadsclub ondersteunen door gronden ter beschikking te stellen tegen een haalbare lange termijn huurprijs. Dat naar model van de ondersteuning van de tennisclub, de atletiekclubs en de turnclubs van Lyra en Lierse in onze stad.
De steun van Groen-Lier&Ko voor K. Lyra-Lierse betekent geenszins dat we de voetbalclub KFC Oosterzonen geen overlevingskansen gunnen. “We wensen ook deze voetbalclub van harte alle succes”, besluit Geert Marrin. “Maar op termijn kan het toch niet de bedoeling zijn dat een Kempense voetbalclub een stadion heeft op ons grondgebied en een op-en-top stadsclub niet. Laat ons hier met alle Lierse politieke partijen mee de schouders onder zetten. Een verbindend project als dat van K. Lyra-Lierse verdient immers steun over de politieke partijgrenzen heen.”