Stadsbestuur nauwelijks voorbereid op opvang Oekraïense vluchtelingen

23 Maart 2022

Stadsbestuur nauwelijks voorbereid op opvang Oekraïense vluchtelingen

Het Lierse stadsbestuur is nauwelijks voorbereid op de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat leidt Groen-Lier&Ko af uit de vage of ontbrekende antwoorden die de progressieve stadspartij ontving op kritische vragen hieromtrent in zowel het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst als de Verenigde Commissie. Groen-Lier&Ko agendeert dit dossier daarom op de volgende gemeente- en OCMW-raad van maandag 28 maart.  

Net als vele andere steden en gemeenten bood Stad Lier een megafoon aan de #PlekVrij-oproep zoals die vanuit de federale regering werd gelanceerd. Vele stadsgenoten tonen zich solidair met Oekraïners die op de vlucht zijn voor de oorlog in hun thuisland en zijn bereid om noodopvang te verlenen.

 

“Die solidariteit van burgers voor kwetsbare medemensen is hartverwarmend, aldus Dominic Van Oosterwyck die namens Groen-Lier&Ko deel uitmaakt van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst van het Lierse OCMW. “Maar zonder de nodige psychologische en sociale ondersteuning door geschoolde professionals dreigt het samenleven in vele situaties problematisch te worden. Het Lierse stadsbestuur schijnt zich hier nauwelijks bewust van te zijn en dat baart ons grote zorgen”. Dominic Van Oosterwyck weet waarover hij spreekt: als voogd van talloze niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en ervaringsdeskundige in het opvang bieden aan vluchtelingen, kent hij het klappen van de zweep immers als geen ander.

Katrien Vanhove – raadslid voor Groen-Lier&Ko en professioneel actief op het vlak van vluchtelingenopvang – deelt Dominics zorgen. “De nakende komst van vele vluchtelingen uit Oekraïne zal ons ook in Lier voor grote uitdagingen plaatsen. Als het Lierse stadsbestuur denkt dat deze uitdagingen enkel en alleen kunnen ondervangen worden door de vrijwillige inzet van warmhartige burgers, dan vergist het zich schromelijk. Deze noodsituatie vergt dringende investeringen in extra personeel en financiële middelen: zowel het OCMW-personeel als de Lierse sociale organisaties die zich inzetten voor onder meer vluchtelingen kreunen immers nu al – in nasleep van COVID en midden in een energiecrisis –onder de loodzware werkdruk. Het blijft op dat vlak echter oorverdovend stil.”

 

Zowel de opvanggezinnen als de vluchtelingen dreigen op die manier aan hun lot overgelaten te worden, stelt Groen-Lier&Ko met lede ogen vast. De progressieve stadspartij schuift daarom een alternatief naar voor. Van Oosterwyck en Vanhove: “Wij pleiten ervoor om in de eerste plaats collectieve opvang van vluchtelingen te realiseren. Dat lijkt ons de meest kwalitatieve en duurzame piste om te bewandelen. Die collectieve opvang kan mogelijk in Lier gerealiseerd worden, maar laat ons zeker ook onderzoeken welke mogelijkheden er in regio Rivierenland zijn.” De progressieve stadspartij plaats de opvang van vluchtelingen daarom op de agenda van de Lierse gemeente- en OCMW-raad van volgende maandag 28 maart.