Onze Lierse cultuursector wordt door deze Corona-crisis in het hart getroffen. Verenigingen zien hun evenementen geannuleerd, vaak met financieel verlies tot gevolg. Ook vele individuele kunstenaars en andere stadsgenoten die werkzaam zijn in de creatieve sector, hebben het financieel vaak hard te verduren (niet in het minst omdat de Vlaamse en federale steunmaatregelen niet of onvoldoende op hen zijn afgestemd).

Groen-Lier&Ko roept op tot een ‘Liers cultureel crisisberaad’: een online participatiemoment waarin we met kunstenaars, cultuurverenigingen en uiteraard ook het Liers cultuurcentrum samen op zoek gaan naar creatieve uitwegen uit deze ongeziene crisis.

 

Wat er de komende maanden gezien de Corona-crisis allemaal niet zal kunnen, is inmiddels duidelijk. De hoogste tijd dus om creatieve oplossingen te bedenken en er op die manier samen het beste van te maken. Waarom geen al dan niet mobiele straatconcerten organiseren die mensen vanuit hun raam kunnen bijwonen? Livestreams aanbieden van Liers artistiek talent? ‘Silent disco’-gewijs en in openlucht kleinere culturele events organiseren waarbij het publiek wél de ‘social distancing’ kan respecteren? Shoppers en andere bezoekers van Lier verrassen op een vleugje kunst & cultuur in onze binnenstad?

Ook een vorm van financiële solidariteit vanuit het stadsbestuur met getroffen kunstenaars en verenigingen zou allesbehalve een overbodige luxe zijn. Waarom geen solidariteitsfonds oprichten dat het stadsbestuur mee spijst volgens het principe ‘een euro voor een euro’?

Alle antwoorden op deze crisis heeft ook Groen-Lier&Ko niet in petto. Maar samen met onze creatieve stadsgenoten is onze stad tot veel in staat. Kunst en cultuur behoren voor Groen-Lier&Ko tot de grootste troeven waarover Lier beschikt. De hoogste tijd om - zeker in deze crisistijd - aan onze Lierse kunst- en cultuursector alle aandacht te schenken die hij verdient.

 

Volgende: vergroen je stad

 

Beter na coronaSteun aan solidaire buren en buurtenTandje bijsteken voor een Lierse fietszoneSolidair met Lierse kunstenaars en cultuurverenigingenVergroen je stadKoop lokaal, steun de 'korte keten'Een relanceplan voor de lierse horecaEen veilige en gezonde winkelwandelstraatHet nieuwe wonen: 'samen' is het sleutelwoordSchaarse corona-middelen sociaal bestedenSamen bouwen aan de heropleving van Lier en KoningshooiktRespect betonen aan wie zorg draagt voor ons en onze stad'Twaalf werken' in de strijd tegen extreme armoede